pizzadeeg zelf maken

pizzadeeg zelf maken

Pizzadeeg zelf maken. Zelf pizza maken begint natuurlijk met het deeg. Wil je namelijk zelf een pizza gaan maken dan gaan we het ook goed doen ook! Nee niet meteen wegklikken. Het is én heel makkelijk én natuurlijk veel lekkerder om zelf het deeg te maken. Oh ja en niet alleen lekkerder, maar omdat je de pizza helemaal zelf maakt inclusief de pizzasaus weet je precies wat er in gaat en dus ook hoeveel kcal.

Het pizzadeeg zelf maken

Het is nogal van belang welk soort bloem je kiest om je pizza van te maken. Het beste is om heel fijn soort bloem te kiezen. In de supermarkt vind je bij het Italiaans schap 00 bloem. Dit is qua structuur vergelijkbaar met patentbloem (dus heb je geen 00 in huis dan gebruik je gewoon patentbloem).

Gluten in het bloem

Belangrijk als je pizzadeeg maken gaat is dat er veel gluten in zitten. Gluten zijn eiwitten in bloem en die zorgen voor elasticiteit (en ja dit zijn ook die dingen waar tegenwoordig bijna iedereen een allergie voor schijnt te hebben). Glutenvrij pizzadeeg wil je echter niet want dan krijg je geen goede bodem. Gluten zorgen namelijk voor de elasticiteit in het deeg. Daarnaast wordt je pizza er ook stevig van en valt hij niet uit elkaar, wat ook best handig is. Italiaans 00 pizzameel bevat +- 10 – 12 % gluten. Met het kneden van het deeg activeer je de gluten en dit is dan ook een belangrijk gedeelte van het proces. (en eerlijk gezegd werkt het ook best therapeutisch). Heb je minder tijd (of geen therapie nodig) pak dan je mixer uit de kast, grote kans dat hier ook deeghaken bij zitten die het kneden voor je kunnen overnemen waardoor pizzadeeg zelf maken helemaal een eitje wordt.

pizzadeeg zelf maken

Recipe by Kim van der WelCourse: Diner & Hapjes, Recepten, Uitgelichte recepten
Servings

4

servings
Prep time

45

minutes
Cooking time

15

minutes
Calories

300

kcal

Pizzadeeg maken is makkelijker dan je denkt. En veel gezonder…

Ingredienten

  • 500 gram 00 bloem

  • 300 ml water

  • 2 zakjes droge gist (zakje van 8 gram)

  •  2 eetl olijfolie

  • 2 tl zout

  • 2 tl suiker

Bereidingswijze

  • Los de gist op in een klein gedeelte van het water
     
  • Doe de bloem in een grote kom op op een groot bord en maak een kuiltje in het midden
  • Doe hier de olijfolie, het opgeloste gist, de suiker en het zout in
  • Schep nu met je handen steeds een beetje bloem erbij en kneed
  • Giet steeds wat meer water er bij en kneed verder totdat het deeg steeds meer samenhangt. Is het deeg nog niet samenhangend voeg dan voorzichtig wat extra water toe.
  • Verdeel het deeg nu in 4 bollen en leg deze op een droge plek om minimaal 30 minuten te rijzen
  • Neem nu een deegroller en een grote plank. Bestrooi deze met wat extra bloem en rol de bol uit tot het deeg plat is en de gewenste pizza grootte heeft.
     

Notities

  • Tips:
  • Kneed het deeg met de hand, dit is zo gebeurd en meteen een leuke workout
  • Trek plastic handschoentjes aan die je daarna meteen weggooit, scheelt veel plakwerk aan je handen
  • Gebruik een non-stick deegroller, rolt makkelijker dan een houten, er blijft geen deeg aan plakken en maakt veel makkelijker schoon
  • Wil je het rijzen versnellen? Zet het pizzadeeg in een kom boven de verwarming (die aanstaat uiteraard), de pizza zal nu supersnel de pan uit rijzen!
  • Behalve pizzadeeg zelf maken kun je natuurlijk ook de pizzasaus zelf maken.
  • Bespaar kcal door het gebruik van kaas te beperken en laat het vette vlees achterwege en vul met lekker veel groente
  • Toch te veel pizzadeeg? Doe de gerezen bolletjes in plasticfolie en vries ze in tot de volgende pizza avond
 

2 reacties op “pizzadeeg zelf maken”

  1. Pingback: Pizzasaus zelf maken, gezond zonder toevoegingen - Foodstyle

  2. Pingback: Pizza zelf maken is voortaan gezond en slank - FoodStyle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

 
Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

 
Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

 
Lees verder »
Scroll naar top