pizzadeeg zelf maken

pizzadeeg zelf maken

Pizzadeeg zelf maken. Zelf pizza maken begint natuurlijk met het deeg. Wil je namelijk zelf een pizza gaan maken dan gaan we het ook goed doen ook! Nee niet meteen wegklikken. Het is én heel makkelijk én natuurlijk veel lekkerder om zelf het deeg te maken.

Het deeg

Het is nogal van belang welk soort bloem je kiest om je pizza van te maken. Het beste is om heel fijn soort bloem te kiezen. In de supermarkt vind je bij het Italiaans schap 00 bloem. Dit is qua structuur vergelijkbaar met patentbloem (dus heb je geen 00 in huis dan gebruik je gewoon patentbloem).

Gluten in het bloem

Belangrijk voor je pizzadeeg is dat er veel gluten in zitten. Gluten zijn eiwitten in bloem en die zorgen voor elasticiteit (en ja dit zijn ook die dingen waar tegenwoordig bijna iedereen een allergie voor schijnt te hebben). Glutenvrij pizzadeeg wil je echter niet want dan krijg je geen goede bodem. Gluten zorgen namelijk voor de elasticiteit in het deeg. Daarnaast wordt je pizza er ook stevig van en valt hij niet uit elkaar, wat ook best handig is. Italiaans 00 pizzameel bevat +- 10 – 12 % gluten

pizzadeeg zelf maken recept

4 pizzabodems – 15 minuten bereidingstijd – 30 minuten rijzen – 15 minuten afbakken

Ingrediënten

  • 500 gram 00 bloem
  • 300 ml water
  • 2 zakjes droge gist (zakje van 8 gram)
  • 2 eetl olijfolie
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout

Bereidingswijze

  1. Los de gist op in een klein gedeelte van het water
  2. Doe de bloem in een grote kom op op een groot bord en maak een kuiltje in het midden
  3. Doe hier de olijfolie, het opgeloste gist, de suiker en het zout in
  4. Schep nu met je handen steeds een beetje bloem erbij en kneed
  5. Giet steeds wat meer water er bij en kneed verder totdat het deeg steeds meer samenhangt. Is het deeg nog niet samenhangend voeg dan voorzichtig wat extra water toe.
  6. Verdeel het deeg nu in 4 bollen en leg deze op een droge plek om minimaal 30 minuten te rijzen
  7. Neem nu een deegroller en een grote plank. Bestrooi deze met wat extra bloem en rol de bol uit tot het deeg plat is en de gewenste pizza grootte heeft.

Tips:

  • Kneed het deeg met de hand, dit is zo gebeurd en meteen een leuke workout
  • Trek plastic handschoentjes aan die je daarna meteen weggooit, scheelt veel plakwerk aan je handen
  • Gebruik een non-stick deegroller, rolt makkelijker dan een houten, er blijft geen deeg aan plakken en maakt veel makkelijker schoon
  • Wil je het rijzen versnellen? Zet het pizzadeeg in een kom boven de verwarming (die aanstaat uiteraard), de pizza zal nu supersnel de pan uit rijzen!
  • Behalve pizzadeeg zelf maken kun je natuurlijk ook de pizzasaus zelf maken.
  • Bespaar kcal door het gebruik van kaas te beperken en laat het vette vlees achterwege en vul met lekker veel groente
  • Toch te veel pizzadeeg? Doe de gerezen bolletjes in plasticfolie en vries ze in tot de volgende pizza avond

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Pizzasaus zelf maken, gezond zonder toevoegingen - Foodstyle

  2. Pingback: Pizza zelf maken is voortaan gezond en slank - FoodStyle

Zoekwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*