10 afvaltips die echt werken!

afvaltips

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je over 10 weken al 5 kilo lichter. Zo dat klinkt makkelijk toch? Alleen zit hier juist het probleem want minder eten of je kcal consumptie naar beneden brengen kan nog knap lastig zijn. Ik heb daarom een lijstje gemaakt met 20 afvaltips om het hopelijk iets makkelijker voor je te maken.

Afvaltips die echt werken

1. Begin met kcal tellen

De meest gemaakte fout is dat je ‘denkt’ te weten hoeveel kcal je eet. Elk voedingsadvies van Foodstyle begon met: houd eens een week je kcal bij die je eet. En dan ook alles, dus ook de boter die je op brood smeert, het handje nootjes voor het eten maar ook die twee mandarijntjes tussendoor. En elke keer is iedereen weer verbaasd dat er toch gemiddeld veel kcal gegeten worden dan dat je denkt. Stel je dat je over een dag toch stiekem 300 kcal meer eet dan je denkt dan is die bovenstaande 5 kilo afvallen pas bereikt na 25 (!) weken ipv 10. Grote kans dat je inmiddels al de handdoek in de de ring hebt gegooid. Wordt dus bewust en houd je kcal bij. Tegenwoordig heb je genoeg apps waarin je dit makkelijk kunt doen. Ikzelf gebruik ‘Food’ maar ook sportscholen hebben hun eigen systeem waar je op kunt inloggen.

2. Drink meer (water)

Soms wil je lichaam dorst nog weleens verwarren met honger. Het is belangrijk gemiddeld 2 liter vocht tot je te nemen per dag. Drink voor elke maaltijd een glas water. Dit zorgt ervoor dat je altijd genoeg drinkt, je maag eerder vol zit en je dus minder eet.

3. Eet minder

De meeste logische van de afvaltips misschien, maar probeer eens minder op te scheppen s avonds of 1 boterham minder te eten. Het duurt even voordat je hersenen het signaal ontvangen dat je vol zit. Schep minder op en wacht minimaal een half uur na je maaltijd. Heb je nu nog steeds zoveel trek als je net dacht of valt het wel mee?

afvaltips

4. Eet langzamer

Zoals je net las duurt het even voordat je hersenen het verzadigingsgevoel krijgen. Hoe langzamer je eet en hoe langer je doet over kauwen hoe eerder je daar bent en hoe eerder je dus vol zit.

5. Let op sluip kcal in je drinken

Frisdrank, vruchtensappen maar ook yoghurtdranken kunnen light zijn of minder suiker bevatten maar wanneer je hier alsnog een liter van per dag drinkt kun je zo 300 – 500 kcal optellen bij je dagelijkse kcal totaal. Beperk deze dranken tot 1 glas of nog beter, drink water (met suikervrije siroop) Hetzelfde geldt voor suiker of thee in je koffie. Drink dit de hele dag door en de kcal stapelen zich ongemerkt op.

6. Eet meer groente

Verdubbel de groenten op je bord. Groente is laag in kcal, bevat over het algemeen veel vezels en vult. Wil je toch nog genoeg eten eet dan groente. Dit kan natuurlijk ook tussendoor. Snack een bakje met komkommer en tomaatjes weg tussendoor (dip ze in de hummus om nog wat extra’s toe te voegen)

7. Slaap meer

Te weinig slaap maar een stresshormoon aan, datzelfde hormoon wat er voor zorgt dat je vet vasthoudt. Oftewel slaap genoeg en met regelmaat. Het helpt je echt bij het afvallen

9. Beweeg meer

Lekker inkopper zal je denken maar als je weer even terugdenkt aan die 500 kcal die je minder moet eten op een dag om die 5 kilo af te vallen heb je twee opties:

1. Je eet dus 500 kcal op een dag minder
2. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om 250 kcal minder te eten en elke dag een flinke wandelronde te doen of een extra keer naar de sportschool waardoor je die andere 250 kcal extra verbrandt

Of je kiest natuurlijk voor alle twee waardoor je ineens een marge opbouwt van 750 kcal per dag…

10. Eet op vaste tijden

De meeste mensen gedijen goed bij een vast ritme en zo dus ook je eetpatroon. Pas 5 tot 6 eetmomenten in in je dag en plan deze voor jezelf in. Zorg dat er max 3-4 tussen alle maaltijden zitten. Het meest ideale is dat je eet terwijl je eigenlijk nog geen honger hebt (wel trek maar geen honger) Zet desnoods timers als je denkt deze te vergeten. Op deze manier houd je je spijsvertering continu aan de gang, krijgt je lijf geen behoefte om te besparen of te gaan bunkeren. Maaltijden overslaan haalt je altijd op een later moment doordat je meer trek krijgt en dus meer gaat eten dan nodig. Ritme en regelmaat dus.

Ik weet zeker als je bovenstaande afvaltips consequent doorvoert dat je snel resultaat zult zien! Wist je trouwens dat het 3 weken duurt voor iets een gewoonte is geworden? Probeer het dus minimaal 3 weken zodat je niet alleen al twee kilo bent afgevallen maar ook nog eens een paar goede gewoontes heb opgedaan. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Picture of Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »
Scroll naar boven