Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen!

Is groente stomen gezonder?

Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe meer enzymen, hoe makkelijker je het voedsel kunt verteren. Dus beter te verteren en meer vitamines? Goed eerste argument lijkt me zo.

Is groente stomen lekkerder?

ok hier zal ik eerlijk zijn want elk antwoord wat ik ga geven is subjectief. Ik vind van wel. Als je groente net iets te lang kookt vind ik snel ‘soppig’ worden, iets wat naar mijn idee met stomen niet zo snel gebeurd. Daarbij vind ik de smaak echt beter en sterker (op een goede manier) bij stomen dan bij koken.

Groente stomen is sneller!


Ik gebruik in de meeste gevallen mijn stoomapparaat. Je kunt echter op verschillende manieren stomen, ik schreef hier al eens eerder een artikel over: “eten stomen of koken” Je kunt er voor kiezen om met een stoommandje in een pan te werken maar het handige van het stoomapparaat vind ik dus juist dat je hem direct aan kan zetten en niet eerst op het kokende water hoeft te wachten. De uiteindelijke kooktijd wordt dus ook iets korter.

Zijn er nog meer voordelen aan eten stomen?

Oh jahoor, ik kan nog wel even doorgaan. Wat dacht je van de ruimte die je bespaart doordat je niet met 5 pannen hoeft te werken (wat als lastig genoeg is als je 4 pitjes hebt) maar alles tegelijk op een andere verdieping kan stomen in het apparaat. Of dat je nooit meer terug hoeft te gaan naar binnen om te kijken of het gas uit is, de stoomkoker slaat tenslotte vanzelf af.

Oh ja en wil je echt snel klaar zijn stoom je je vis, aardappels of rijst toch ook meteen mee? Geef elk ingredient zijn eigen stoommand/ verdieping en voeg ze toe wanneer op de juiste tijd. Voor rijst bent je eigenlijk de meeste tijd kwijt met +- 35- 40 minuten, de groente kun je dan na een tijdje toevoegen afhankelijk van de kooktijd.

Het kan niet anders dan dat ik je inmiddels in ieder geval een beetje nieuwsgierig hebt gemaakt. Besluit eerst hoe je wilt gaan stomen (kies voor het stoomapparaat! ) en dan wil je nu natuurlijk weten hoe lang je groente moet stomen. Om je op weg te helpen en je hopelijk net zo enthousiast te maken heb ik een lijstje voor je gemaakt hoe lang je bepaalde groente dient te stomen:

Hoe lang moet ik elke groente stomen?
Prei stomen15 minuten
Rode bieten stomen25 minuten
Groene kool stomen20 minuten
Spinazie stomen12 minuten
Venkel stomen25 minuten
Appel en peren stomen5 minuten
Aardappels stomen25 minuten
Asperges stomen20 minuten
Broccoli stomen15 minuten
Courgette stomen15 – 20 minuten
Bloemkool stomen15 minuten
Maiskolven25 minuten
Peultjes stomen15 minuten

1 gedachte over “Groente stomen, hoe lang en hoe?”

  1. Pingback: Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Picture of Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »
Scroll naar boven