Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen!
Is groente stomen gezonder?
Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe meer enzymen, hoe makkelijker je het voedsel kunt verteren. Dus beter te verteren en meer vitamines? Goed eerste argument lijkt me zo.
Is groente stomen lekkerder?
ok hier zal ik eerlijk zijn want elk antwoord wat ik ga geven is subjectief. Ik vind van wel. Als je groente net iets te lang kookt vind ik snel ‘soppig’ worden, iets wat naar mijn idee met stomen niet zo snel gebeurd. Daarbij vind ik de smaak echt beter en sterker (op een goede manier) bij stomen dan bij koken.
Groente stomen is sneller!
Ik gebruik in de meeste gevallen mijn stoomapparaat. Je kunt echter op verschillende manieren stomen, ik schreef hier al eens eerder een artikel over: “eten stomen of koken” Je kunt er voor kiezen om met een stoommandje in een pan te werken maar het handige van het stoomapparaat vind ik dus juist dat je hem direct aan kan zetten en niet eerst op het kokende water hoeft te wachten. De uiteindelijke kooktijd wordt dus ook iets korter.
Zijn er nog meer voordelen aan eten stomen?
Oh jahoor, ik kan nog wel even doorgaan. Wat dacht je van de ruimte die je bespaart doordat je niet met 5 pannen hoeft te werken (wat als lastig genoeg is als je 4 pitjes hebt) maar alles tegelijk op een andere verdieping kan stomen in het apparaat. Of dat je nooit meer terug hoeft te gaan naar binnen om te kijken of het gas uit is, de stoomkoker slaat tenslotte vanzelf af.
Oh ja en wil je echt snel klaar zijn stoom je je vis, aardappels of rijst toch ook meteen mee? Geef elk ingredient zijn eigen stoommand/ verdieping en voeg ze toe wanneer op de juiste tijd. Voor rijst bent je eigenlijk de meeste tijd kwijt met +- 35- 40 minuten, de groente kun je dan na een tijdje toevoegen afhankelijk van de kooktijd.
Het kan niet anders dan dat ik je inmiddels in ieder geval een beetje nieuwsgierig hebt gemaakt. Besluit eerst hoe je wilt gaan stomen (kies voor het stoomapparaat! ) en dan wil je nu natuurlijk weten hoe lang je groente moet stomen. Om je op weg te helpen en je hopelijk net zo enthousiast te maken heb ik een lijstje voor je gemaakt hoe lang je bepaalde groente dient te stomen:
Hoe lang moet ik elke groente stomen? | |
Prei stomen | 15 minuten |
Rode bieten stomen | 25 minuten |
Groene kool stomen | 20 minuten |
Spinazie stomen | 12 minuten |
Venkel stomen | 25 minuten |
Appel en peren stomen | 5 minuten |
Aardappels stomen | 25 minuten |
Asperges stomen | 20 minuten |
Broccoli stomen | 15 minuten |
Courgette stomen | 15 – 20 minuten |
Bloemkool stomen | 15 minuten |
Maiskolven | 25 minuten |
Peultjes stomen | 15 minuten |
1 gedachte over “Groente stomen, hoe lang en hoe?”
Pingback: Eten stomen of koken? En hoe stoom ik? | FoodStyle