zelfgemaakte hummus

Zelfgemaakte hummus recept

Zelfgemaakte hummus is een purree gemaakt van kikkererwten. Het is van origine een libanees recept maar bekend en veel gegeten in het midden-oosten, turkije en Noord-Afrika. In restaurants zie je het ook steeds meer voorkomen. Traditioneel wordt er over de hummus olijfolie gegoten. Het bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en scherpe peper. Overigens zie je ook vaak dat het geschreven wordt als humus of houmous maar er wordt allemaal hetzelfde mee bedoelt.

In de meeste supermarkten vind je inmiddels wel hummus. Ik moet eerlijk bekennen dat sommige kant en klare van de supermarkt best wel lekker zijn. Maar toch wil ik je ook het recept meegeven om het zelf te maken. Hummus maken is namelijk erg makkelijke om zelf te maken. Het is natuurlijk ook wel erg leuk om te zeggen dat je het zelf hebt gemaakt!

Ik gebruik humus vaak als vervanger voor boter op mijn boterham. Ik vind het wel lekker om iets te smeren en met een plakje kaas of kipfilet er op combineert het erg goed. Hummus is toch lager in kcal dan boter en is bovendien gezonder. Doordat het gemaakt is van kikkererwten (peulvruchten) bevat het nauwelijks vet, en veel trage koolhydraten. Het heeft dus geen negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Door de kikkererwten heeft het ook nog eens een hoge verzadiging, extra mooi meegenomen dus.

Ook is het trouwens lekker als dip voor voor groentes voor tussendoor of op een feestje! of doe eens gek en maak je crackers eens zelf en smeer het daar op

Zelfgemaakte hummus recept

10 min

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetl tahin (sesampasta, te koop bij de supermarkt)
  • 4 eetl olijfolie
  • 3 tl paprikapoeder
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix totdat er een compacte massa ontstaat (voeg indien nodig wat meer olijfolie toe)
  2. Breng goed op smaak met zout & peper
  3. Afgesloten is de hummus enkele dagen te bewaren in de koelkast

 

 

One Comment

  1. Pingback: crackers maken met lijnzaad is heel makkelijk en gezond

Zoekwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*