Zelfgemaakte hummus recept

zelfgemaakte hummus

Zelfgemaakte hummus is een purree gemaakt van kikkererwten. Het is van origine een libanees recept maar bekend en veel gegeten in het midden-oosten, turkije en Noord-Afrika. In restaurants zie je het ook steeds meer voorkomen. Traditioneel wordt er over de hummus olijfolie gegoten. Het bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en scherpe peper. Overigens zie je ook vaak dat het geschreven wordt als humus of houmous maar er wordt allemaal hetzelfde mee bedoelt.

In de meeste supermarkten vind je inmiddels wel hummus. Ik moet eerlijk bekennen dat sommige kant en klare van de supermarkt best wel lekker zijn. Maar toch wil ik je ook het recept meegeven om het zelf te maken. Hummus maken is namelijk erg makkelijke om zelf te maken. Het is natuurlijk ook wel erg leuk om te zeggen dat je het zelf hebt gemaakt!

Ik gebruik humus vaak als vervanger voor boter op mijn boterham. Ik vind het wel lekker om iets te smeren en met een plakje kaas of kipfilet er op combineert het erg goed. Hummus is toch lager in kcal dan boter en is bovendien gezonder. Doordat het gemaakt is van kikkererwten (peulvruchten) bevat het nauwelijks vet, en veel trage koolhydraten. Het heeft dus geen negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Door de kikkererwten heeft het ook nog eens een hoge verzadiging, extra mooi meegenomen dus.

Ook is het trouwens lekker als dip voor voor groentes voor tussendoor of op een feestje! of doe eens gek en maak je crackers eens zelf en smeer het daar op

Zelfgemaakte hummus recept

10 min

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetl tahin (sesampasta, te koop bij de supermarkt)
  • 4 eetl olijfolie
  • 3 tl paprikapoeder
  • sap van een halve citroen
  • peper en zout

[/ingredients]

[directions title=”Bereidingswijze”]

  1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix totdat er een compacte massa ontstaat (voeg indien nodig wat meer olijfolie toe)
  2. Breng goed op smaak met zout & peper
  3. Afgesloten is de hummus enkele dagen te bewaren in de koelkast

[/directions]

 

 

1 reactie op “Zelfgemaakte hummus recept”

  1. Pingback: crackers maken met lijnzaad is heel makkelijk en gezond

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

 
Lees verder »
Smoothie mango banaan meloen
Recepten
vanheerde

Smoothie mango banaan meloen

Een tijd geleden ervaarde ik wat darmproblemen. Ik zal je de details besparen maar het kwam er op neer dat ik behoefte had aan meer vezels. Om mijn lijf weer even op te schonen besloot ik maandag sap dag in te voeren. De hele dag smoothies drinken en ‘s avonds een soepje. Goed voor de

 
Lees verder »
Recepten
Kim van der Wel

Gezonde blauwe bessen cake

Gezonde blauwe bessen cake… Bestaat er zoiets als gezonde cake? Ok…uiteraard is cake niet zo gezond als worteltjes…Daar kun je een zak van op zonder dat je je lichaam of lijn schade aandoet. Hoe ‘gezond’ deze cake ook is, ik raad je niet aan om de hele cake in één keer op te eten. Of

 
Lees verder »
Scroll naar top