Gezonde ontbijtkoek

Gezonde ontbijtkoek

Soms zijn er producten die zo gewoon zijn voor ons dat we er eigenlijk helemaal niet meer bij stil staan of dit nog wel zo gezond is voor ons. Ontbijtkoek is zo’n product. Ik kan me de dieten nog wel herinneren die vertelde dat een plakje ontbijtkoek een prima tussendoortje was. Dit is misschien zo als je alleen naar kcal keek maar als je naar de hoeveelheid geraffineerde suikers kijkt die er zit in een plakje dan is dit niet meer iets waar we nu snel voor zouden kiezen. De oplossing zou dan natuurlijk een gezonde ontbijtkoek zijn!

ontbijtkoek1

Een tijd geleden zag ik weer eens ontbijtkoek liggen en nam het mee voor mijn kleuter. Ik was benieuwd wat hij er van zou vinden. Nou hij vond het lekker. Zo lekker dat hij het nu elke dag mee wil naar school als tussendoortje. Uiteraard zat die hoeveelheid suiker nog in mijn achterhoofd en iedere dag vond ik dan weer een minder goed idee.

Deze week was het nationaal schoolontbijt op de basisscholen. Een paar jaar geleden was er nogal wat ophef omdat er niet heel veel gezonde dingen werden gepresenteerd aan de kids. Ik was die dag toevallig belachelijk vroeg wakker en moest hier weer aan denken en op die manier ook aan die ontbijtkoek. Ik ben naar recepten gaan zoeken en kwam er achter dat het helemaal niet zo lastig was als ik verwachtte. Ik had alles in huis en om half 7 stond er een zelfgemaakte ontbijtkoek in de oven!

ontbijtkoek3

De kleuter heeft hem goedgekeurd en zei zelfs; als je deze nou meeneemt naar school dan kunnen alle kindjes hem proeven!

Gezonde ontbijtkoek recept

11 plakken

Per Plakje :kcal 114 | eiwit 5 gr | koolh 23 gr | vet 1 gram

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 tl five spices poeder
  • 3 tl koek en speculaas kruiden
  • tl zout
  • 1 ei
  • 100 ml dadelstroop
  • 200 ml magere melk

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden
  2. Mix de melk, de dadelstroop en het ei tot 1 glad geheel
  3. Meng alle droge ingredienten door elkaar (bloem, kruiden, bakpoeder en zout)
  4. Vet een cakeblik in of bekleed deze met bakpapier
  5. Giet het beslag in het cake blik en zet de cake 45 minuten in de oven.

 

Zoekwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*