Woksausjes maken we voortaan zelf!
Ik heb al een paar jaar geleden de pakjes en zakjes afgezworen. Dit gebeurde in eerste instantie meer vanuit mijn kook hobby om dingen zelf te maken dan direct om gezondheid. Dit is later een grotere rol gaan spelen maar de eerste gedachte was; Dat kan ik zelf toch ook? En ja dat kan ik zelf ook, en jij dus ook! Buiten het feit dat de meeste dingen helemaal niet moeilijk zijn om zelf te maken zijn ze vaak ook nog lekkerder als je het zelf fabriceert.
Ik was pas in mijn supermarkt op zoek naar rijst en zo stond ik ineens voor het schap met woksausjes. Ik was verbaasd over de keuze aan verschillende potjes en merken en nog verbaasder wat er precies in zat en dat dit weinig meer te maken had met de smaak die op de voorkant stond. Anyways, woksausjes…Die zijn dus echt heel makkelijk zelf te maken. Als je wat basis ingrediënten in huis hebt dan kan je alle kanten op. De producten waarvan ik zeg dat ze op basislijst thuis horen zijn
ketjap manis
oestersaus
vissaus
gembersaus
sesam olie
Geloof me, deze ingrediënten kan je in de meeste Aziatische gerechten wel kwijt en kan je veel verschillende kanten mee op wat betreft smaak.
In dit gerecht heb ik er drie van gebruikt om een eigen woksausje te creëren dan kan je zien hoe simpel het is en hoe makkelijk het is om het zelf te maken.
Recept
20 min – 4 personen
[ingredients title=”Ingredients”]
- 4 kopjes ongekookte pandan rijst
- 4 biefstuk (125 gram)
- bakje champignons
- bakje peultjes
- 1 broccoli
- 4 eetl oestersaus
- 2 eetl oestersaus
- 1 eetl vissaus
- 1 mango
- 1 komkommer
- 2 eetl chilisaus
[/ingredients]
[directions title=”Directions”]
- Kook de rijst volgens de omschrijving op de verpakking
- Verhit olie in een wok
- Snijd de broccoli in roosjes
- Wok de peultjes en de broccoli ongeveer 4 minuten
- Snijd ondertussen de komkommer en mango in stukjes en roer hier de chilisaus doorheen. Zet de salade apart.
- Snijd de champignons in plakjes en voeg toe aan de wok en bak nog 3 minuten
- Meng ondertussen de oestersaus, vissaus en gembersaus en voeg deze toe aan de groente en wok op hoog vuur.
- Snijd de biefstuk in dunne plakjes en voeg deze als laatste toe tot deze gaar is.
- Serveer nu samen met de rijst en salade. Eet smakelijk!
[/directions]