Freaky Freekah Friday
Dat zeg ik dus nu al een paar weken, gewoon omdat het zo lekker klinkt. Ik zat deze zomer de herhalingen van Masterchef Australia te kijken en toen zag ik het al voorbij komen. Freekah…. Wat? Ja echt Freekah en hoe je het ook uitspreekt het blijft neerkomen op Freaky… Dat alleen is al te grappig. Verder heb ik er niet meer bij stilgestaan totdat ik het pas in handen kreeg van Artisan met het verzoek of ik er misschien iets leuks mee kon maken.
Uiteraard door die eerdere uitzendingen wist ik meteen dat het een graan was maar nu ging ik me er toch wat verder in verdiepen. Freekah is het nieuwe supergraan. Nu krijg ik altijd een beetje de kriebels van al het eten waar super voor staat. Dus ik ben er even ingedoken waarom dit graan zo super is. Freekah is een tarwegraan wat heel jong wordt geoost waardoor het een hoge voedingswaarde behoudt. Na de oogst wordt het graan geroosterd waardoor het een nootachtige smaak krijgt. Die hoge voedingswaarde maakt het dus super. Wat IK er super aan vind is dat het 4x meer vezels bevat dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Misschien weet je dit niet, maar bijna niemand in Nederland komt aan de gewenste vezel inname, wat meestal veroorzaakt wordt door een gebrek aan groente en de keuze voor witte pasta, brood en rijst. Wat extra vezels kunnen dus geen kwaad.
Daarbij heeft Freekah een lage glycemische waarde waardoor het weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Hierdoor ben je langer verzadigd en hebt je minder behoefte om te gaan snaaien. Dat vind ik dan ook wel weer super.
Dus nu alleen nog een recept vinden waardoor het ook super smaakt. Ik heb het geproefd in soep wat op zich erg lekker was maar niet helemaal mijn smaak (een textuur dingetje denk ik). Dus ik koos er voor om er een lekkere salade van te maken, de nootachtige smaak kwam wat mij betreft hier het beste tot zijn recht. Maar je kan er ook een risotto gerecht van maken of als bijgerecht bij de groente en vlees of vis. Het is erg makkelijk te maken en weer een leuke aanvulling op de dagelijkse kost!
Recept
60 min – 2 personen
[ingredients title=”Ingredients”]
- 1/2 pompoen
- 30 ml ahornsiroop
- 100 gram freekah
- 2 eetl olijfolie
- 100 gram tomaten
- 200 gram veldsla
- 50 gram geitenkaas
[/ingredients]
[directions title=”Directions”]
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd de pompoen in grote stukken (laat de schil er aan zitten) en wrijf deze in met de helft van de olijfolie en strooi hier wat paprikapoeder en een beetje zout
- Rooster de pompoen ongeveer 1 uur in de oven, schep de pompoen hierna om in de ahornsiroop en zet nog 5 minuten in de oven
- Doe in de tussentijd de freekah in een pan met een halve liter water
- Breng dit aan de kook, zodra het water kookt zet je het vuur laag en laat je dit nog 15 minuten opstaan.
- Giet het resterende water af en doe schep de eetlepel olijfolie door de freekah.
- Laat de freekah afkoelen totdat deze lauw is of koud
- Verdeel de sla over 2 borden
- Verdeel hierover de freekah
- Snijd de pompoen in stukjes en halveer de tomaatjes
- Verdeel deze beide over de twee borden
- Brokkel als laatste de geitenkaas in kleine stukjes en leg deze als laatste over de borden.
[/directions]