bloemkool puree

bloemkool puree

Hoe de bloemkool puree het stress niveau weer naar beneden kreeg. Ik hoor heel vaak mensen diep zuchten als het op kerst aankomt en dan als een berg opzien tegen wat er gekookt moet worden. Ik begreep hier nooit veel van totdat ik mijn schoonfamilie leerde kennen, daar is dit ieder jaar ook een terugkerend fenomeen.

Oh nee, wat doen we dit jaar? Wat is makkelijk met alle kinderen? doen we lunch of diner? Wie gaat er koken want ik heb geen zin of inspiratie. Ondanks dat ik eet-kerst-stress niet zo ken weet ik zeker dat sommige van jullie het wel kennen! Bij ons in de schoonfamilie begint het al vroeg, meestal wordt in augustus (ja echt, je weet wel als de mussen nog dood van het dak vallen van de warmte) wat we willen doen met kerst. Uiteraard is het ook wat minder makkelijk plannen met 4 kinderen die allemaal een gezin hebben en uiteraard ook nog schoonfamilie waar zij het weer mee moeten verdelen.

Dus in augustus worden de eerste plannen voor kerst gemaakt. Hoe kan je dan nog stress krijgen zou je denken? Nou dit jaar was iedereen verdomde laat om over het eten na te denken moet ik zeggen. Vorige week zag ik dan eindelijk een berichtje voorbij komen wie er eigenlijk wat ging doen met het eten? En aangezien ik niet aan mijn telefoon geplakt zat zag ik ineens het getal 38 boven het whatsapp logo staan en toen ik hem opende zag ik alleen nog maar de zin van mijn schoonzus; er zijn anders mensen die dat plezierig vinden. Zoals kim?!

Terwijl ik omhoog scrolde zag ik dat het over het kerstdiner ging, niemand zin had om in de keuken te staan (behalve ondergetekende dus was er bepaald) en voor ik wist had ik het kerstdiner in mijn schoot geworpen gekregen. Ondanks dat ik dus die kerststress niet ken kwam er nu ook bij een zweetdruppeltje op mijn hoofd te staan…Gelukkig wierp schoonzus twee zich op om te helpen. Ok geen stress dus, maar nog even iets uit mijn mouw schudden voor 10 volwassenen en 6 kinderen die een iets ander smaakpallet hebben dan ik zelf…. Vooral dat laatste vind ik moeilijk. Ik lust bijna alles en eet in ieder geval alles, hier is het echter wat anders. Niet iedereen eet wat wij thuis eten. Dus een menu in elkaar draaien is op zich het probleem niet maar wel dat ik uit mijn eigen comfortzone moet qua gerechten, het mag allemaal wat normaler en niet al te vreemde smaken. Hier steekt mijn perfectionisme weer de kop op (heb ik overigens alleen als het op eten aankomt hoor!) die dan denkt dat het ‘niet goed genoeg’ is. Interne strijd dus!

En ineens begreep ik toch een beetje die kerststress…Dus in de categorie makkelijk en niet al te innovatief kwam ik op het volgende bijgerecht.

Makkelijk, gezond en een slimme manier om groente een beetje uit zijn normale doen te halen en het dus wat lekkerder maakt voor de kids (en voor sommige volwassenen)

Bloemkoolpuree kan je eten als bijgerecht met nog koolhydraten er bij, je kan deze ook weglaten en alleen een stukje vlees er bij eten (en eventueel nog een soort groente natuurlijk). Ik heb dit vaker gemaakt met een mooi stukje gevogelte zoals kwartel met een goede saus er bij. Verfijnd, niet al te lastig en ook nog prima toepasbaar op het kerstdiner. Dus schoonfamilie; als jullie dit lezen, dan weet jullie alvast wat er onder andere op tafel staat! En als het niet bevalt dan gaan we alsnog naar de Chinees!

bloemkool puree recept

30 minuten – 4 personen

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 1 bloemkool
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • handje hazelnoten
 • +- 300 ml bouillon (zelfgemaakt of van een blokje)

[/ingredients]

[directions title=”Bereidinswijze”]

 1. Snijd de ui en de knoflook fijn
 2. Bak deze aan in een hoge kookpan
 3. Snijd de bloemkool in roosjes
 4. Voeg nu de bloemkool en de bouillon toe. De bloemkool moet net onder staan.
 5. Laat dit opstaan tot de bloemkool gaar is en giet dan af. Maar laat ongeveer een beker bouillon over.
 6. Als de groente goed is uitgelekt pureer je deze in de keukenmachine. De textuur moet overeenkomen met aardappelpuree, voeg dus nog wat van de achtergehouden bouillon toe als de puree nog te droog is.
 7. Hak de hazelnoten in kleine stukjes en garneer deze over de puree

[/directions]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Picture of Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »
Scroll naar boven