Yoghurt cake met bosbessen

yoghurt cake

Het is eindelijk gelukt! Ongeveer 2 jaar geleden heb ik een heerlijke yoghurt cake met bosbessen gemaakt. Het ding was heerlijk maar verre van verantwoord. Sindsdien is deze cake naar mijn to-do lijstje geschoven om er ooit een gezondere variant van te maken. Nu word ik getriggerd door mooie beelden en terwijl ik de cake al een beetje vergeten was slingerde Reny van Mindyourfeed een paar weken geleden deze cake via social media de wereld in. Omdat ik Mindyourfeed via meerdere kanalen volg werd ik een paar dagen met die heerlijke cake geconfronteerd. Dus na een paar van deze dagen kon ik niet meer wachten en ben ik ‘s avonds de keuken ingedoken. Dit moest ik natuurlijk wel doen met de ingrediënten die ik op dat moment in huis had en dat was dus andere bloem en yoghurt dan die in de originele cake zit. Tijd om even verder te zoeken naar wat meer variaties. In mijn zoektocht kwam ik vervolgens bij een soortgelijke cake van Laura’s Bakery uit. Van deze ingrediëntenlijst had ik dan wel alles in huis maar deze verloor weer een beetje het verantwoorde (zeker niet het lekkere want hij ziet er wel watertandend uit….)

yoghurt cake

Dus na deze lange inspiratie toch kwam ik dan bij deze FoodStyle yoghurt cake variant uit.

Yoghurt cake met palmsuiker

Ik had inmiddels al weer een tijdje geleden palmsuiker gekocht bij de toko maar hier eigenlijk nog nooit iets mee gedaan. Dit moment greep ik dus meteen aan om ook hiermee aan de slag te gaan. Wat is dan palmsuiker vraag je je misschien af? Palmsuiker of kokosbloesemsuiker is een natuurlijke suiker. Laat je niet meteen verleiden, suiker blijft suiker en bevat relatief veel kcal. Maar…. deze suiker wordt langzamer in de bloedbaan opgenomen dan ‘normale’ geraffineerde suiker. Daarnaast bevat het wat nuttige voedingstoffen zoals zoals kalium, magnesium, koper ijzer, zink en enkele B vitamines. Dit in tegenstelling tot geraffineerde suiker wat een hol voedingsmiddel is zonder nut. Mijn palmsuiker kwam in handige kleine blokjes die ik wel eerst even moest raspen maar dit is niet altijd het geval. Naar mijn idee is de palmsuiker net zo zoet als ‘normale’ suiker dus een goede vervanger. Als we dan toch suiker gebruiken, laten we dan in ieder geval voor de meest ‘gezonde’ variant gaan!

Maar dus nog wat tijd over vandaag en alles in huis? Dan moet je deze heerlijke cake echt proberen! En ben je sowieso fan van cake met fruit probeer dan eens deze cake zonder suiker of deze perencake met kokos

Yoghurt cake met bosbessen

Recipe by Kim van der WelCourse: Recepten, Snacks & Desserts
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredienten

 • 200 gram (amandel)bloem

 • 2 tl bakpoeder

 • snufje zout

 • 2 tl citroenrasp

 • 2 eieren

 • 200ml yoghurt

 • 70 ml kokosolie

 • 1 tl vanilleextract

 • 70 gram palmsuiker

 • 150 gram bosbessen

Bereidingswijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden’ 
 • Roer de bloem, het bakpoeder en zout in een kom door elkaar
 • Schep in een andere kom de yoghurt. Mix hier de eieren door de yoghurt.
 • Mix nu de kokosolie, het vanille extract, citroenrasp en de suiker door de yoghurt en eieren totdat er een gelijkmatig beslag ontstaat.
 • Voeg nu de andere kom toe met de droge ingrediënten. Mix wederom alles weer goed door elkaar. Schep als laatste de bosbessen met een spatel door het beslag.
 • Vet een cakeblik in en schep hier het beslag in.
 • Bak de oven in 45-55 minuten gaar in de oven.
 • Prik met een sate prikker in de cake, als de prikker droog is dan is de cake gaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Picture of Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »
Scroll naar boven