Pastinaaksoep met knolselderij

Pastinaaksoep met knolselderij

Pastinaak en knolselderij soep van de vergeten groente…. Ik had eerder in de week groentechips van pastinaak gemaakt en zo kwam het dat er nog twee stuks in de koelkast lagen. Met weinig inspiratie deed ik een oproepje voor een lekker recept met pastinaak en zo reageerde Monique van culy.nl met dit soep recept. Een recept voor een lekkere makkelijke soep. Hier ging buiten de pastinaak ook knolselderij in en die lag toevallig ook nog naast die pastinaak zonder concreet doel. Perfect recept dus; pastinaak en knolselderij soep!

Ik houd van soep. Helaas wordt het thuis door manlief niet zo gewaardeerd dus wij eten het zelden als diner. Daarentegen maak ik dus vaak soep voor mezelf en die eet ik dan als lunch. Een nieuw recept voor een soepje is dus altijd welkom en deze doet het zeker goed op een winterse dag. Pastinaak en knolselderij worden de laatste jaren vaak benoemd als de ‘vergeten groente’, wat eigenlijk betekent: Oma maakte het 3x per week, onze ouders daardoor nooit meer en wij als derde generatie vinden het weer hip. Oftewel de vintage groente van deze tijd.

Dit is de pastinaak trouwens voor het geval dat je het niet weet:

Pastinaak en knolselderij soep

 

De smaak is winters, aromatisch en beetje zoet. De smaak ligt een beetje tussen een wortel en een knolselderij in en doet het dan dus ook goed met deze groente in een gerecht. Je kan de pastinaak ook stoven of koken of een pastinaak puree van maken.

Maar vandaag werd het dus soep. Het originele recept was iets anders dan de draai die ik er uiteindelijk aan gegeven heb. In het originele recept moest de soep onder handen genomen worden door de staafmixer. Helaas fungeert mijn staafmixer niet echt top meer dus heb ik er voor gekozen om de soep daarna door de zeef te halen. Als je dit niet doet krijg je een wat dikkere soep. Doordat ik hem nog gezeefd heb kreeg ik een hele mooie gladde soep. Door de textuur geloof ik dat deze soep het ook goed zou doen bij een (kerst) diner als amuse in een kleine glaasje of als voorgerecht. Bij deze dus meteen ook de eerste suggestie voor het kerstdiner!

Pastinaak en knolselderij soep recept

40 minuten – 2 personen – 220 kcal per kom

Ingrediënten

  • 2 pastinaken
  • 1 knolselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 250 ml kippenbouillon
  • 50 ml melk
  • tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui in ringen
  2. Verhit een scheut olie in een grote diepe koekenpan
  3. Snipper de knoflookteentjes boven de pan en voeg de uien toe
  4. Bak deze aan tot ze glazig zijn
  5. Snijd ondertussen de pastinaak en de knolselderij in kleine blokjes
  6. Voeg deze toe aan de pan en bak mee voor 5 minuten op hoog vuur
  7. Voeg nu de helft van de kippenbouillon toe en laat dit inkoken
  8. Voeg nu de tweede helft van de bouillon toe, voeg ook de tijm, zout en peper toe
  9. Wacht tot al het vocht is opgenomen, voeg nu de melk toe en maak de soep fijn met een staafmixer
  10. Als je een dunnere soep wilt kun je er voor kiezen om de soep nu nog door de zeef te halen

Deze hoeveelheid is goed voor:
– twee grote gezeefde kommen soep
– 3/4 kommen niet gezeefde soep
– 6-8 amuse glaasjes (gezeefd)

 

 

One Comment

  1. Pingback: Pastinaak puree voor een warm gevoel - FoodStyle

Zoekwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*