Jaren geleden toen ik nog niet zo lang alleen woonde en de website van AH mijn grootste vriend was voor recepten ontdekte ik risotto. Ik was meteen verkocht. Dit was een vegetarisch recept met spinazie en paddestoelen. Ik zie nog steeds veel recepten met risotto die vegetarisch zijn. Nu heb ik daar persoonlijk geen moeite mee maar ik weet dat mannen hier nog wel eens een probleem van kunnen maken. Over de jaren heb ik zelf verschillende risotto recepten uitgeprobeerd met vlees maar eerlijk gezegd vind ik de vegetarische varianten zelf het lekkerst. Ik vind zelf vlees hier wat minder lekker met risotto maar dat is mijn smaak! Maar wat ik uiteraard ook erg belangrijk vind is dat het wel een gezond risotto recept is.
Om het gerecht toch wat meer body te geven heb ik ooit deze risotto met zalm geprobeerd. Deze vond ik zo lekker dat die nooit meer uit het systeem is gegaan. In het originele recept zat mascarpone om de risotto wat romiger te maken. Nu is dit natuurlijk wel lekker maar ook onnodig veel kcal. Zo is de mascarpone over de jaren verandert in spinazie a la creme (wist je dat je spinazie a la creme heel makkelijk zelf kunt maken?) om toch het romige toe te voegen maar dan met minder vet en kcal.
Zoals over veel risotto gerechten gaat ook hier geraspte kaas overheen. Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik sta vaak de rommelen met zo’n rasp om hem goed beet te houden, te raspen en tegelijk de kaas over mijn gerecht te krijgen. Toen ik deze kaasrasp onder ogen kreeg was ik erg blij! Soms zijn dingen supersimpel op te lossen maar je moet er maar net opkomen. Deze stevige rasp heeft namelijk een opvangbakje voor je kaas waardoor je die daarna makkelijk over je gerecht kan strooien!
Gezond risotto recept met spinazie en gerookte zalm
2 personen
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 130 gram ongekookte risotto
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine ui
- 30 ml wijn (optioneel)
- 1 groente bouillon blokje
- 400 ml water
- 150 gram spinazie a la creme (zelfgemaakte spinazie of deelblokjes)
- 150 gram gerookte zalm
- 40 gram geraspte verse parmezaanse kaas
[/ingredients]
[directions title=”Bereidingswijze”]
- Snijd de knoflook en de ui fijn
- Smelt een klontje boter in een diepe (koeken)pan
- Fruit de ui en knoflook in de pan
- Voeg nu de risotto toe en blijf roeren totdat deze glazig (doorzichtig) wordt
- Kook ondertussen 500 ml water in de waterkoker (je kunt ook koud water gebruiken maar dan duurt het wat langer)
- Verkruimel het bouillonblokje en voeg dit samen met 1/4 deel van het gekookte water toe aan de risotto
- Zet het vuur nu zacht en wacht tot de risotto al het water heeft opgenomen
- Zodra dit is gebeurt doe je dit nog 3 maal totdat de risotto gaar is
- Voeg nu de spinazie toe en wacht totdat deze warm is en goed gemengd met de risotto
- Bak ondertussen in een andere koekenpan de pijnboompitjes licht aan totdat ze bruin zijn
- Snijd de gerookte zalm in plakjes
- Verdeel de risotto over twee borden en verdeel hier de zalm en pijnboompitjes overheen
- Rasp als laatste de parmezaanse kaas over de risotto
[/directions]