In veel eetdagboeken van cliënten kom ik nog cruesli tegen. Cruesli wordt vaak gegeten bij het ontbijt met een bakje yoghurt en veel mensen geloven hier dan ook goed aan te doen. Er is alleen 1 nadeel aan cruesli en dat is grote hoeveelheid suiker die er in zit. Ik heb het dan voornamelijk over degene van de grote merken die je in de supermarkt vindt. Dus wat doe je dan? Dan ga je zelf cruesli maken!
En laat je niet in de maling nemen door de light variant, er kunnen wat minder kcal in zitten maar de hoeveelheid geraffineerde suikers die er in zitten zijn bijna net zo dramatisch.
Dus wat adviseer ik? Neem suikervrije muesli in plaats van cruesli. En dan krijg je 9 van de 10 keer een pruillipje. Muesli is namelijk niet zo lekker…. Ik geef toe dat muesli even wennen is als je cruesli gewend bent. Cruesli is natuurlijk lekker knapperig en muesli is wat dat betreft een stuk droger.
Dus of muesli eten of……. Zelf cruesli maken!
Ja tuurlijk kan je dat ook zelf maken. Suikervrij? Nee niet helemaal maar dat hoeft ook niet. In dit geval gebruik ik natuurlijke suikers die het en wat zoeter maken en knapperig. De basis is muesli dus die kan je de ene dag eten en de andere dag je zelfgemaakte cruesli!
Maak meteen een grote batch want in een afgesloten pot kan je dit heel goed en lang bewaren.
Zelf cruesli maken recept
30 min
[ingredients title=”Ingredients”]
- 50 gram suikervrije muesli
- 10 gram lijnzaad
- 25 gram rozijnen
- 1 tl kaneel
- 20 ml maple syrop
- 20 ml honing
- 10 ml plantaardige olie
[/ingredients]
[directions title=”Directions”]
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Schep de havermout, rozijnen, koekkruiden en lijnzaad om in een kom
- Voeg nu de honing, maple syrup & olie toe en meng alles goed door elkaar
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de cruesli goed over de gehele bakplaat
- Zet de bakplaat nu ongeveer 15-20 minuten in de oven, hij is gaar zodra je merkt dat hij knapperg wordt. Schep de cruesli in de tussentijd 2 keer om.
[/directions]