Koekjes kunnen altijd! en zeker deze suikervrije chocolade koekjes. Koekje bij de thee, koekje na het eten, koekje tussendoor… Je begrijpt waar ik heen wil!
Maar koekjes bevatten vaak veel kcal, geraffineerde suikers en ongezonde vetten. En dan presenteer ik u nu het koekje dat dit allemaal niet heeft maar nog steeds wel zo lekker is als het koekje wat je gewend bent.
Allereerst beginnen we met volkoren meel in plaats van wit meel. Daar voegen we in plaats van geraffineerde suikers wat agave siroop toe. Wil je weten welke je suikers je het beste kunt gebruiken en waarom kijk dan even hier. Wil je helemaal suikervrij dan laat de je agave gewoon weg.
De roomboter laten we geheel weg in dit geheel, de banaan maakt het zacht & vettig genoeg dus de extra kcal kunnen we hier achterwege laten.
Ook bij de choco stukjes heb je nu twee keuzes. Kies de pure chocostukjes voor net een beetje meer choco gevoel (maar besef dat hier waarschijnlijk wel wat suikers in zitten) of kies cacao nibs die dit niet bevatten.
In mijn recept zitten half cacao nibs en half choco chips. Maar met bovenstaande kleine aanpassingen kan je het hele koekje vrij houden van geraffineerde suikers!
Suikervrije chocolade koekjes recept
15 + 20 min – 85 per koekje
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 100 gram volkoren bloem
- 1 banaan
- 1 ei
- 5 gedroogde vijgen
- 1 eetl agave
- 50 gram pure chocostukjes of cacao nibs
[/ingredients]
[directions title=”Bereidingswijze”]
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Prak de banaan en snijd de vijgen in kleine stukjes
- Mix de bloem samen met het ei, agave siroop en de banaan.
- Voeg als laatste de stukjes vijg en choco chips toe
- Meng alles goed door elkaar
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hier het beslag op in de vorm van een koekje
- Bak de koekjes +- 20 minuten in de oven
[/directions]