pittige mango chutney van rawit

Heet, heter, heetst….

Omdat ik door het stiefouderschap ook Indonesische genen heb meegekregen over de jaren durf ik inmiddels te zeggen dat ik redelijk heet kan eten. Soms vergis me hier nog wel eens in doordat ik bij manlief de stoom uit zijn oren zie vliegen of gasten driftig naar water zie grijpen…Oeps sorry….

De rawit peper is mij dan ook niet onbekend. Dit pepertje raakt de pittigheid schaal harder dan de ‘normale’ rode peper maar naar mijn idee zit er ook iets meer smaak aan. Omdat hij zo pittig is vind ik het niet goed werken in recepten waarbij je bijvoorbeeld een pepertje meebakt (zoals in een noodle of rijst gerecht bijvoorbeeld)

Mede met dit in mijn achterhoofd wilde ik dus iets maken dat de smaak en de kracht van de peper ten goede komt toen er een schitterend doosje rawit pepertjes van westland pepers voor mijn neus stond

Ik had nog niet zo lang geleden een heel leuk kookboek aangeschaft, “het Rotterdams kookboek” over de verschillende culturen in Rotterdam en de bijbehorende verhalen en recepten. Een echte must voor de Rotterdammer die van zijn stad en koken houdt. Zoals verwacht vond ik hier een mooi recept waar ik de rawit peper voor kon gebruiken: Mangochutney

Het recept komt uit het Surinaamse hoofdstuk en in het origineel worden madame jeanette pepers gebruikt. Aangezien dit ook een verdomd pittig pepertje is geloofde ik wel dat ik die kon vervangen door de rawit.

Wat ook handig is voordat je dit gaat maken (want het is een flinke hoeveelheid) dat je zorgt dat je wat weckpotten steriel hebt gemaakt (een paar minuten koken in een pan water) en klaar hebt staan. Ik had zelf een flinke portie gemaakt en hier heb ik ongeveer 4 weken mee gedaan. Door het steriel maken van de potten en de chutney hier in te doen heb ik er extra lang van kunnen genieten.

Ik heb de chutney gegeten met verschillende rijst & noodle gerechten. Bij de Roti die ik in dezelfde week had gemaakt en de restjes gingen ook op crackers onder de kaas. Je kan er dus lekker veel kanten mee op. Maar voordat ik weer de fout in ga; bij deze zijn jullie gewaarschuwd. Het kan aardig heet zijn!

Recept

35 min

[ingredients title=”Ingredients”]

  • 2 eetl olie
  • 125 gram rawit pepers
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • 400 gram groene mango’s
  • 1/2 tl zout

[/ingredients]

[directions title=”Directions”]

  1. Schil de mango’s en snijd deze in blokjes
  2. Snijd de rawit fijn met zaadjes (of zonder voor de iets minder pittige variant) en knoflook fijn in de keukenmachine
  3. Bak de pepers en knoflook vervolgens aan in het pannetje in de olie. Voeg na een paar minuten de mango toe. Zet nu het vuur lager voeg het zout toe en laat minimaal 30 minuten opstaan zodat de smaken kunnen intrekken.
  4. Laat de chutney volledig afkoelen voordat je hem in de potten doet.

[/directions]

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit recept:

Picture of Kim

Kim

Ik ben Kim, ik hou van koken, eten, schrijven en fotograferen en wil jou laten zien dat je nog steeds lekker kan eten als je wilt afvallen

afvaltips
Blog
Kim van der Wel

10 afvaltips die echt werken!

10 afvaltips die jou op gaan helpen! Om af te vallen dien je minder kcal te eten dan dat je verbrandt. Verbrand jij dagelijks 1800 kcal dan zou het advies zijn om 500 kcal per dag minder te eten. Op die manier zou je gemiddeld een halve kilo per week kunnen afvallen en ben je

Lees verder »
recept noodles
Diner & Hapjes
Kim van der Wel

Recept noodles met gekruid gehakt

Ik houd van gerechten met een Aziatisch tintje. Toen ik laatst een Hello Fresh box uitprobeerde koos ik dan ook voor dit recept. De Hello Fresh box is een maaltijdenbox die je kunt bestellen voor een aantal personen en een aantal gerechten per week. Wanneer je kiest voor een hello fresh box krijg je standaard

Lees verder »
Blog
Kim van der Wel

Groente stomen, hoe lang en hoe?

Ik ben een fan van groente stomen en ik ga jou ook overtuigen waarom je voortaan ook je groente gaat stomen! Is groente stomen gezonder? Er wordt gezegd dat vitaminen en mineralen bij stomen beter bewaard blijven dan bij koken. Ook bevatten gestoomde groenten (of ander gestoomd voedsel) meer enzymen dan gekookt voedsel. En hoe

Lees verder »
Scroll naar boven