pittige mango chutney van rawit

Heet, heter, heetst….

Omdat ik door het stiefouderschap ook Indonesische genen heb meegekregen over de jaren durf ik inmiddels te zeggen dat ik redelijk heet kan eten. Soms vergis me hier nog wel eens in doordat ik bij manlief de stoom uit zijn oren zie vliegen of gasten driftig naar water zie grijpen…Oeps sorry….

De rawit peper is mij dan ook niet onbekend. Dit pepertje raakt de pittigheid schaal harder dan de ‘normale’ rode peper maar naar mijn idee zit er ook iets meer smaak aan. Omdat hij zo pittig is vind ik het niet goed werken in recepten waarbij je bijvoorbeeld een pepertje meebakt (zoals in een noodle of rijst gerecht bijvoorbeeld)

Mede met dit in mijn achterhoofd wilde ik dus iets maken dat de smaak en de kracht van de peper ten goede komt toen er een schitterend doosje rawit pepertjes van westland pepers voor mijn neus stond

Ik had nog niet zo lang geleden een heel leuk kookboek aangeschaft, “het Rotterdams kookboek” over de verschillende culturen in Rotterdam en de bijbehorende verhalen en recepten. Een echte must voor de Rotterdammer die van zijn stad en koken houdt. Zoals verwacht vond ik hier een mooi recept waar ik de rawit peper voor kon gebruiken: Mangochutney

Het recept komt uit het Surinaamse hoofdstuk en in het origineel worden madame jeanette pepers gebruikt. Aangezien dit ook een verdomd pittig pepertje is geloofde ik wel dat ik die kon vervangen door de rawit.

Wat ook handig is voordat je dit gaat maken (want het is een flinke hoeveelheid) dat je zorgt dat je wat weckpotten steriel hebt gemaakt (een paar minuten koken in een pan water) en klaar hebt staan. Ik had zelf een flinke portie gemaakt en hier heb ik ongeveer 4 weken mee gedaan. Door het steriel maken van de potten en de chutney hier in te doen heb ik er extra lang van kunnen genieten.

Ik heb de chutney gegeten met verschillende rijst & noodle gerechten. Bij de Roti die ik in dezelfde week had gemaakt en de restjes gingen ook op crackers onder de kaas. Je kan er dus lekker veel kanten mee op. Maar voordat ik weer de fout in ga; bij deze zijn jullie gewaarschuwd. Het kan aardig heet zijn!

Recept

35 min

Ingredients

  • 2 eetl olie
  • 125 gram rawit pepers
  • 3 teentjes fijngehakte knoflook
  • 400 gram groene mango’s
  • 1/2 tl zout

Directions

  1. Schil de mango’s en snijd deze in blokjes
  2. Snijd de rawit fijn met zaadjes (of zonder voor de iets minder pittige variant) en knoflook fijn in de keukenmachine
  3. Bak de pepers en knoflook vervolgens aan in het pannetje in de olie. Voeg na een paar minuten de mango toe. Zet nu het vuur lager voeg het zout toe en laat minimaal 30 minuten opstaan zodat de smaken kunnen intrekken.
  4. Laat de chutney volledig afkoelen voordat je hem in de potten doet.

 

 

Laat wat leuks achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*